Liten gasolgrill – så väljer du rätt till din balkong

Om du bor i lägenhet kan det vara svårt att få plats med mer än en liten gasolgrill på din balkong. Men det går med lite planering. När du hittar en gasolgrill finns det några saker som du bör tänka på. Här är en guide på saker du kan tänka på när du köper en liten gasolgrill.

Till att börja med bör du kolla med din förening om det är okej att grilla på balkongen. I vissa föreningar är det förbjudet, i andra är det okej med elgrill och i de flesta får man grilla med gasolgrill. Om du är osäker kan du alltid fråga en granne. Men de flesta av oss har ganska så små balkonger i förhållande till en gasolgrill. Därför bör du leta efter en liten gasolgrill eller elgrill. Men det är inte alltid så lätt att hitta. På många hemsidor är det svårt att jämföra storleken på en liten gasolgrill. Du kan behöva åka till ditt varuhus eller återförsäljare för att själv mäta storleken på grillen. Därför har jag valt att alltid skriva ut alla mått för att du enkelt ska kunna jämföra innan du beställer. På så sätt vet du att den kommer passa din balkong. Men hur ska du veta vilken storlek som fungerar för din balkong?

Att välja en liten gasolgrill
Utgå från storleken på din balkong. Även om du väljer en liten gasolgrill kan den kännas stor när den väl kommer på plats. Fundera på var din grill ska stå men även var du ska stå när du grillar. Står du i vägen för något som en dörr eller kommer grilloset in i lägenheten? Placera den på ett ställe där du kan röra dig fritt och inte är i vägen.

Något som är lätt att missa är gasolflaskan. Det går utmärkt att förvara den under grillen när den är avstängd, men under tiden du grillar rekommenderas flaskan att stå utanför grillen. Oavsett om du har en liten eller större gasolflaska bör du placera den utanför. I och med att du troligen kommer att stå framför grillen när du grillar vill du gärna ha plats på sidan av för gasolflaskan för att den inte ska vara i vägen. Ett tips är att titta på var ventilen för gasolen sitter, bestäm vart du vill ha flaskan, och köp en slang som passar ditt behov. Det är lätt hänt att man köper standardlängden för att man tänker att den endast ska stå under en lite gasolgrill. Men med en liten plats kanske gasolflaskan behöver stå på ett annat ställe. Se till att gasolflaskan får plats utanför grillen på ett lämpligt ställe.

Måtten som anges på gasolgrillar anges när de är fullt uppmonterade. Ett alternativ är att låta bli att montera ena eller båda avställningsytorna. På så sätt kan du få plats med en liten gasolgrill som du från början kanske inte trodde skulle passa. Tyvärr brukar inte avställningsytorna vara på och avtagbara. Istället monteras sidoborden i samband med att man monterar grillen. Därför behöver du bestämma dig från början om du vill ha dem eller inte. Om du grillar till ett stort antal personer kan du behöva gå en extra gång och hämta eller lämna ingredienserna. Men i en lägenhet är det oftast inte allt för långt.

Fördelen är såklart att den är lätt att förvara eftersom den inte behöver flyttas på under vintern. Men ett överdrag kan du förvara en liten gasolgrill utomhus hela året. Dessutom ökan det möjligheten att grilla året om. Många glömmer bort att man kan grilla på vintern. Du kan läsa mer om att grilla på vinter i mitt blogginlägg ’’Så använder du din gasolgrill året om’’.

Jag vill till sist utfärda ett litet varningstecken. När du monterar en liten gasolgrill kan det vara bra att redan från början montera den på balkongen. Beroende på när huset är byggt kan balkongdörren vara mycket liten. Då kan et hända att du faktiskt inte får ut grillen efter att du monterat ihop den. Detsamma gäller om du köper en begagnad grill. Den kan du behöva montera isär för att få ut genom balkongdörren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *