Kolgrill

Att grilla med en kolgrill är en härlig känsla. Det tar lite längre tid och kräver lite förberedelse men det är också en del av tjusningen med en kolgrill. Du kan ta fram kolgrillen när gästerna kommer och tillsammans vänta in glöden. Om du är på picknick vid havet, ute med båten eller bilar med husvagnen kan det dessutom vara smidigt att ha med sig en lite mindre kolgrill. Det är även lätt att ta med sig en påse grillkol eller briketter. Men för att det ska bli bra finns det några saker som du bör tänka på inför en middag på din kolgrill.

Att vara ute i god tid är A och O när du grillar med kol. Om du tänder kolgrillen försent finns det risk för att du blir otålig och grillar köttet på för hög värme, eller lägger på köttet innan elden brunnit ut och glöden börjar synas. Om du dessutom väljer grillbriketter som tar längre tid på sig att brinna ut så tar det ännu längre tid innan glöden kommer fram. När du placerar kolen eller briketter kan du tänkta på att placera dem på ena sidan av kolgrillen. På så sätt kan du grilla på både direkt och indirekt värme.

Ett mycket smidigt sätt att tända din kolgrill är med el tändare. Då vet du även med säkerhet att maten inte tar smak av att du råkar hälla på förmycket tändvätska i grillen. Låt locket hänga på sidan under tiden du tänder din kolgrill för att få bästa resultat. Efter att ha rengjort grillgallret kan du pensla det med en liten mängd olja. Lägg på grillgallret på din kolgrill för att låta det bli riktigt varmt innan du lägger på maten. När gallret är varmt och inoljat fastnar inte maten när du väl lägger på den på din kolgrill. Lycka till!